Miért használjak közösségi oldalakat és melyiket mire?

Gondolom azt nem kell mondanom, hogy manapság már mindenkinek elengedhetetlen, hogy fent legyen valamelyik közösségi oldalon. Persze itt most nem a „regisztrálok FB-ra, megkeresem a régi osztálytársaim és kollégáim” típusú jelenlétre gondolok. Sokkal inkább arra, hogy művészként hogyan tudod elérni a közönséged. Mert lehetsz Te a legjobb, ha nem tud rólad senki és – sajnos, nem sajnos – ma már a legtöbb embert az interneten lehet elérni. Viszont van ennek egy nagy előnye is: ingyenes.

Sajnos, további rossz hírem, hogy egynél jobb a több, tehát a hatékony kommunikációhoz egy közöségi csatorna nem lesz feltétlenül elég. Nem mondom, hogy mindegyiken rajta kell lenni, mert az már elmebetegség, de 2-3 felület szélesebb körben tesz ismertté, ráadásul ezeket együttesen használva igazán érdekesen kommunikálhatsz a közönségeddel.
Nálunk még mindig a Facebook a legnépszerűbb, de az alternatívabb arcok inkább a Twitterre menekültek és ott folytatnak egymással mindenféle hasznos-haszontalan beszélgetéseket korlátozott karakterszámban. Az Instagram is népszerű, de hát ki ne szeretné a szép, egyedi képeket?

Most, hogy már tudjuk, a fent említett 3 platformot érdemes használni, van még valami, amire érdemes odafigyelni. Sokaknál látom, hogy van ugyan több közösségi média-csatornájuk, viszont mindet pontosan ugyanarra használják. Ugyanazok a hírek, képek, videók, szóról-szóra. Minden. Egyes. Helyen. Pedig ezeket a csatornákat nem véletlenül találták ki úgy, ahogy. Aki igazán vagány, kis odafigyeléssel könnyen kitűnhet a tömegből.

Mielőtt agybajt kapnál, egy egyszerű példán végigvezetve megnézzük, hogyan.

Tegyük fel, hogy van egy menő rock-bandád és szeretnéd népszerűsíteni a zenéteket, illetve még több rajongót szerezni, a meglévőket pedig még fanatikusabbá tenni. Első lépésként persze az a legjobb, ha a zenétek iszonyat menő, a színpadi jelenlétetek pedig fergeteges. Ezen felül viszont nem árt egy kis online kapcsolattartás a fanokkal.
És hogy melyik platformra mit tegyél? Mutatom:

Facebook

  • Koncert-események létrehozása
  • Hosszabb terjedelmű írások: pl. egy buli utáni érzések, albummal kapcsolatos munkálatok, klipforgatási sztorik. Bármi, ami hosszabb terjedelmet igényel.

Twitter

  • Rövid hírek: pl. koncert-emlékeztető
  • Random kép a backstage-ből/stúdióból – minél nyersebb és spontánabb, annál jobb
  • Rólatok szóló cikk, vagy titeket megemlítő poszt megosztása (retweet) vagy kedvelése (Twitteren a kedvelt tartalmak ugyanúgy nyilvánosan elérhetők, mint a tweet-ek).

Instagram

  • Hangulatkép backstage-ből/stúdióból
  • 1-1 elvontabb kép, amin aztán elmélkedhetnek a fanok, hogy mit ábrázol

Persze vannak olyan dolgok, amik mindhárom csatornára jó, ha kikerülnek, nehogy valaki lemaradjon valami fontosról. Pl. új album, klip vagy a koncertek időpontja.

Ha erre a néhány apróságra odafigyelsz, a követőid azt érzik majd, hogy érdemes mindenhol követni Téged, mert nem ugyanazok a dolgok kerülnek ki gépiesen, hanem mindenhol egy kis exkluzív tartalmat kapnak.

Esperanza

Most szólj hozzá!

Ne aggódj, az e-mail címed nem jelenik meg nyilvánosan.