Mi az a moodboard és miért jó az nekem?

A kezdőoldalon már említettem ezt a csúnya szót, most igyekszem megmagyarázni, mi az a moodboard és miért hasznos, elengedhetetlen része a közös munkánknak.

 

OK, vágjunk bele!

moodboardA moodboard, vagyis tükörfordításban „hangulattábla”, ahogy a nevében is benne van, egyfajta hangulatot, elképzelést jelent. Mutatok is egyet rögtön, hogy lásd, miről regélek: megosztom Veled az ehhez az oldalhoz készült moodboard-ot (ha rákattintasz, nagyobban is megnyílik).
A moodboard célja, hogy egy erős körvonalat adjon a munkának. Kiválasztok néhány képet, ami közel áll ahhoz, amit a honlap képviselni szeretne, ez lehet életérzés, mottó, hangulat, üzenet, bármi, ami Neked fontos és a honlapodon is szeretnéd, ha kifejeződne. Ezekből jó esetben könnyedén meg tudok aztán határozni néhány színt, amik a honlapon megjelennek majd (hátérszín, betűszín, link-szín). Ezektől munka közben minimálisan majd persze eltérhetünk (pl. jobban tetszene a rózsaszínnek ez az árnyalata, mint az), de markánsan már nem változtatunk, mert az az egész koncepciót felborítaná.

 

Aha, értem, és ez hogy készül?

Amikor felvesszük a kapcsolatot és Te mesélsz nekem arról, milyen honlapot szeretnél, bennem elkezd kialakulni egy kép. Természetesen az a legjobb, ha neked is van már egy elképzelésed, milyen színeket szeretnél viszont látni az oldaladon, mit akarsz vele kifejezni, tehát minél konkrétabb a terved, annál egyszerűbb a dolgunk.
Ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy meg tudod mutatni a műveid, annál jobb, abból én már el tudok indulni, belemerülök és megkeresem az egésznek a lényegét, azzal dolgozom tovább.
Szóval a bennem kialakult képnek megfelelően elkezdek konkrét képek után kutatni. Összeszedek 15-20 képet, azokat leszűkítem 5-re és ez alapján már a színekhez is közelebb kerülünk. Ezek alapján aztán összeállítom a táblát, ami a közös munka alapja lesz.

 

És ha nekem nem tetszik a tábla?

Előfordulhat. Ilyenkor nyilván változtatok rajta, az alapján ami Neked nem tetszik benne. Viszont ha úgy érzem, nincs összhangban a személyiséged és az, amivel foglalkozol, azzal, amit a táblán viszont akarsz látni, meg fogom mondani. A lényeg, hogy egy egységes, Rád jellemző képet kapjunk, mert erre fog épülni az egész honlap-megjelenés, így lesz hiteles a majdani oldalad.

Esperanza

Most szólj hozzá!

Ne aggódj, az e-mail címed nem jelenik meg nyilvánosan.